De regering van West-Australië heeft besloten dat haaien van meer dan drie meter lang die in de buurt van populaire stranden komen, gevangen en afgemaakt mogen worden. Dit is ondanks dat er uiteindelijk maar twintig fatale aanvallen van haaien in dat gebied zijn geweest in de afgelopen honderd jaar.

Haai - haaienvallen
Haai van 5 meter gesignaleerd vlakbij Brighton Beach, deze mag nu worden weggevangen en gedood | Foto via @SLSWA 

Fatale incidenten zijn betreurenswaardig en tragisch, maar de ‘oplossing’ lijkt buitensporig en kan op ook op grote tegenstand rekenen. Volgens velen, waaronder 1oo gerenommeerde wetenschappers zijn er andere, betere oplossingen en initiatieven, waaronder de twitterende haaien bijvoorbeeld, die geen dood en verderf zaaien onder de toch al zwaar onder druk staande haaienpopulaties. Desalniettemin houdt de overheid vast aan hun ideeën en is de ‘sharkcull’ is per 10 januari officieel gestart.

Lokken

De overheid heeft lijnen met haken met daaraan aas laten plaatsen. Deze zijn geplaatst op 1 kilometer afstand van de kust. Deze zullen daar blijven uitstaan tot april. Gewapende vissers zullen de lijnen bewaken. Zij hebben toestemming om iedere witte, tijger- en stierhaai dood te schieten die vastzit aan een van de haken.

Wetenschappers noemen deze actie barbaars. Ook vinden zij dat het een schijnvertoning is, zodat mensen de illusie hebben dat ze beschermd worden. Volgens hen doen deze drumlinies niets om de aanvallen van haaien te verminderen. Het zou zelfs schade kunnen toebrengen aan andere zeedieren.

Noodzakelijke maatregelen

Premier Colin Barnett zei dat deze maatregelen noodzakelijk zijn:

“Ik weet dat veel west-Australiërs graag in de zee zijn om te zwemmen, duiken of surfen. We willen meer bescherming bieden tegen gevaarlijke haaien op deze stranden.”

Piers Verstegen, de directeur van de West-Australische Conservation Council, is het hier niet mee eens. Hij beweert dat dit preventiebeleid niet gebaseerd is op feiten. Het kan juist bijdragen aan onvoorzichtigheid omdat het een vals gevoel van veiligheid ontwikkelt. Ook kunnen volgens hem dolfijnen, schildpadden en zeehonden nu het slachtoffer worden van dit beleid.

Op de site van de Australian Marine Conservation Society is een petitie tegen de ‘shark cull’ te tekenen.

Bron ©PiepVandaag.nl Jaimy Visser